معرفی ویتامین E
ویتامین E محلول در چربی
نام: توکوفرول ها و توکوترینول ها
شکل فعال: آلفا- بتا- گاما- دلتاتوکوفرول ها و توکوترینول
کارکرد: آنتی اکسیدان
فعالیت: 1RE=1mg دی آلفا توکوفرول
2mg بتا- توکوفرول
10mg گاما- توکوفرول
3.34mg آلفا- توکوفرول
.
.
.
اشکال:
تا کنون هشت ترکیب فعال شبیه ویتامین E شامل آلفا، بتا، گاما، تتا توکوفرول و توکوترینول ها
فعال ترین شکل: دی - آلفا توکوفرول
در گیاهان و دانه های روغنی آلفاتوکوفرول که احتمالا 10الی 15% از کل توکوفورل ها
در حیوانات و ماهی ها بیش از 90% کل توکوفرول ها
توکوفرول تجاری به دو شکل استرهای سوکسینات یا استات نگهداری
مقدار جذب توکوفرول های غدایی 20 الی 40 % که با ترشح لوزلمعده، صفرا و چربی تسهیل میشود.
ویتامین E از طریق لنف وارد خون و در تمام لیپوپروتئین ها و غشا های اریتروسیت ها در جریان است.
غلظت در بافت های چربی، غدد فوق کلیه، کبد و عضلات بالاتر میباشد.
اعمال عمده بدنی:
- پادزهر در جلوگیری از آسیب غشای سلول
- جلوگیری از تجمع پلاکت های خون
- جلوگیری از اکسیداسیون LDL
- کاهش مسمومیت فلزات مانند آهن و ثرب
- کارکرد طبیعی سیستم دفاعی
- بیشتر جلوگیری از بیماری های قلبی و برخی از سرطان ها
منابع غذایی:
غنی ترین در روغن های گیاهی و فراورده های آنها +آجیل ها+ جوانه گندم+ دانه های روغنی+ بادام+ پینات+ میگو+ ماهی آزاد+ دانه های آفتابگردان+ روغن ذرت+ ساردین+ جوانه گندم+ روغن کانولا
میزان مصرف عمومی توصیه شده:
8mg برای زنان
10mg برای مردان
کمبود:
احتمالا کم خونی
مسمومیت استفاده بیش از حد:
نسبتا غیر رسمی
منبع:تغدیه ورزشی جودی دریکسل- رحمانی نیا